Salvați Roșia Montană

Sustine Rosia Montana in UNESCO World Heritage

luni, 19 decembrie 2011

Ce m-a impresionat la Corneliu Zelea Codreanu - (7)

M-a impresionat MAGNETISMUL prin care îi atrăgea de partea sa nu numai pe tineri,ci pe oamenii din toate categoriile sociale:țărani,intelectuali,clerici,etc.

M-a impresionat CULTUL PERSONALITĂȚII (este pentru prima dată când nu simt oroare față de acest lucru,pentru că niciodată nu am fost de acord cu așa ceva),pe care legionarii îl manifestau față de el.Este pentru prima dată când un cult al personalității este construit într-un asemenea mod.În sensul că ACEST CULT AL PERSONALITĂȚI S-A CONSTRUIT APROAPE EXCLUSIV TRĂGÂNDU-ȘI SEVA NU DINTR-O PROPAGANDĂ ACIDĂ ȘI CONTINUĂ DE PROMOVARE A PERSONAJULUI,CI DIN AURA ACELOR FORȚE SPIRITUALE,NECUNOSCUTE ȘI NEVĂZUTE CARE ÎL ÎNSOȚEA PE ACEST OM,ORIUNDE SE DUCEA.Se simțea că mai tragea pe cineva după el,acolo unde se ducea.Cu alte cuvinte,emana o forță stranie din el.Foarte mulți dintre aceia care l-au cunoscut spun că dădea impresia că este de aici și totuși nu!

"În preajma Căpitanului, nimeni nu rămânea călduț. Peste țară a trecut un fior nou." -Emil Cioran

"Zâmbetul lui copilăresc, sincer, radia peste mulţimea săracă, şi el părea a fi cu ea, dar, în chip misterios, şi în afara ei."-Nicholas Nagy-Talavera

"Dar vorbele Căpitanului, grele și rare, răsăreau din Soartă. Ele se plămădeau undeva departe. De aici, impresia de univers al inimii, de univers al ochilor si al gândurilor."-Emil Cioran

Interviu luat lui Neagu Djuvara:



Dar ceea ce este și mai interesant este faptul că el nu avea nici cea mai mică intenție de a întreține sau de a dezvolta acest cult propriu al personalității.Foarte semnificativă în acest sens este următoarea circulară:

"De la 1 ianuarie se vor schimba numele la toate cuiburile care sunt intitulate Corneliu Z.Codreanu.
Deși trăim sub legea tăcerii,totuși în diverse manifestații studențești,congrese,întruniri,sărbătoriri,legionarii sunt obligați ca să vorbească.
Am observat că în aceste întruniri diverșii oratori abuzează de numele meu pentru a recolta aplauze din partea celor ce s-ar simți obligați să aplaude."Trăiască Corneliu Zelea Codreanu" și multe din acestea și în conferințe și la manifestații de stradă.Vă mărturisesc că mă impresionează dureros aceste manifestații legionare și rog ca pe viitor să vă purtați cu mai multă milă și față de mine și față de publicul care este obligat să vă asculte.Rog ca numele meu să nu mai fie întrebuințat de legionari în întruniri,congrese sau manifestații publice!

CZC"

Sunt și unele voci care susțin teoria conform căreia Nicolae Ceaușescu ar fi fost impresionat de acest cult al personalității al legionarilor față de Corneliu Codreanu,deși eu nu prea cred,deoarece Ceaușescu a început să-și construiască cultul personalității după vizita în China comunistă. Iarăși se spune că organizațiile de tip pionerii erau de fapt copiate după organizațiile
"Frățiile de Cruce" ale legionarilor.În fine.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu