Salvați Roșia Montană

Sustine Rosia Montana in UNESCO World Heritage

luni, 7 februarie 2011

Scrisoarea lui Corneliu Codreanu către Nicolae Iorga



"Pentru Profesorul Iorga,

Comerțul Legionar dela Obor si Lazăr,

Astăzi, Sâmbătă 26 Martie 1938, orele 9 dim. cele două retaurante de la Obor si de la Liceul Lazăr, au fost inchise de autoritați. La fel și magazinul de coloniale de la Obor. Ați refuzat să ne dați ordinul scris în virtutea căruia să putem acționa in justiție și să vedem asupra cui cade răspunderea morală și juridică. N'ați voit să ne dați ordinul? Ei bine, vi-l dau eu cum a fost primit de autoritațile locale din partea D-lui Armand Calinescu:

"Prefectura și Chestura Poliției, Direcția Siguranței, Bacău, Galați, Piatra Neamț, Arad. Ca urmare a ord. Ministerului de Interne Nr. 745/25 Siguranța Generală Nr.1488/25, trebuie luate măsuri și îngrijiți închiderea și sigilarea localurilor de consum și debit cunoscute și specificate prin anexa or.1821/17 din 2 crt. Raportați de urmare 25.687.00213, 86.09122.001."

În ambele localuri, mărfuri, vesela și vinuri in pivnițe în cea mai mare parte pe credit, peste 2 1/2 milioane. Tot ce am adunat prin cea mai mare economie și munca cinstita se află aici. Este în adevăr lipsit deorice simț de omenie ca să te prezinți la o afacere comercială, să o închizi imediat, să scoți personalul în drum, luându-i și camera în care dormea. Și pe deasupra, și râsul si satisfacția comercianților iudei, care priveau cum se dărâma și acest început de comerț românesc. Când acum 15 ani în urmă, tineretul manifesta zgomotos impotriva cuceririlor iudaice (nu mai sgomotos decat decat Dl Iorga in 1906) , Domnii de astăzi, acești Domni din guvernul de astăzi ne spuneau: "Nu așa rezolvați problema evreească. Apucați-vă de comerț. Faceți comerț ca ei". Iată că ne-am apucat cu sufletul plin de speranțe. Cu dor de muncă. Cand ați văzut însă că ponim, că suntem corecți, că suntem capabili, cu munca noastră, veniți și, fără milă, înăbușiți aceste incercări, tot avântul nostru și atâtea speranțe. Ce epitete să vă dau? Ce cuvânt din limba română vi s'ar potrivi? Și vine Profesorul Iorga care striga dând alarma în linia comerțului românesc creștin răpus de jidani, și făcând apel, chiar la violența noastră, vine, ne murdărește gândurile noastre cele mai curate, și ne răpune el pe noi românii? Dar din adâncul unui suflet lovit și nedreptățit, iți strig și iți voi striga din adâncul gropii, ești un necinstit sufletește, care ți-ai bătut joc de sufletele noastre nevinovate. Nu veți întâmpina nici d-stră domnule profesor, și nici ceilalți care v'ați asumat răspunderea unei sângeroase și nedrepte opresiuni, nu numai nici o violență din partea noastră, ci nici măcar o opunere. Dar de acum și până voi închide ochii, Domule Iorga, și după aceea, te voi privi așa cum meriti. Corneliu Zelea Codreanu".

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu