Salvați Roșia Montană

Sustine Rosia Montana in UNESCO World Heritage

joi, 3 februarie 2011

Scurta biografie.Sfârșitul


Este arestat în noaptea de 16-17 aprilie 1938(Sărbătoarea de Florii) pentru scrisoarea particulară trimisă savantului Nicolae Iorga prin care îl numește pe acesta "necinstit sufletește".Este condamnat la 6 luni detenție pentru "ultragierea" unui consilier regal-Nicolae Iorga devenise peste noapte consilier regal.Este închis la Jilava.Paginile pe care le-a scris aici au fost publicate după moartea sa,în 1940.
În mai 1938 i se intentează încă un proces,rămas in analele justiției ca un trucaj grosolan.În urma acestui proces este acuzat și condamat la 10 ani de muncă silnică pentru deținerea câtorva acte emise sub titlul "confidențial" de către Jandarmerie și Prefectură,acte prin care se cerea prigonirea ilegală a legionarilor.
Procesul a fost "judecat" de către un tribunal militar format din ofițeri cu cazier,din ordinul ministrului de Interne,Armand Călinescu,ordin dat la solicitarea regelui Carol al II-lea.Martori ai apărării au fost, printre alții:Iuliu Maniu,Mihail Manoilescu,Nichifor Crainic,Traian Brăileanu,Sextil Pușcariu,generalii Ion Antonescu,Constandache,Dona,Racoviță,Bădulescu.
Este deținut la închisoarea din Râmnicu-Sărat.Este asasinat prin strangulare de jandarmii de pază în noaptea de 29-30 noiembrie 1938(noaptea Sfântului Andrei),la vârsta de 39 ani,lângă pădurea Tâncăbești-km 30 pe Șos. București Ploiești.Ordinul a fost dat de Armand Călinescu,la cererea lui Carol al II-lea.
Crima a fost mărturisită în amănunt in octombrie 1940.Este achitat și reabilitat de Înalta Curte de Casație,la 30 noiembrie 1940,prin rejudecarea procesului din 1938.
Trupul neînsuflețit al Căpitanului a fost reînhumat la Casa Verde din Bucureștii Noi, la 30 noiembrie 1940 de unde a fost scos de comuniști și dus într-un loc necunoscut.
La km 30 pe Șoseaua București-Ploiești se află astăzi o troiță comemorativă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu